Home » Ben jij gelukkig?

Ben jij gelukkig?

Gepubliceerd op 10 augustus 2021 om 08:32

Ben jij gelukkig? Wat is gelukkig zijn eigenlijk? Kunnen we geluk koesteren? Wat maakt jou gelukkig? Het zijn allemaal vragen die ons vroeg of laat bezig houden. Het is heel cliché om te zeggen, maar het is de waarheid... het zit hem in de kleine dingen. 

Tijdens onze vakantie aan zee zag mijn man op het strand een kinderschoentje liggen. De vader die op zoek was naar de schoentjes van zijn dochter, zag het ook liggen, raapte het op en ging verder zoeken naar het tweede schoentje. Zo'n anderhalf uur later wanneer wij van het strand gingen, vonden we het tweede schoentje... We zochten nog naar de vader in de verschillende strandbars, op de dijk en op het strand... Maar helaas. We besloten het schoentje dan aan het raam te zetten van ons gelijkvloers appartement. Wat was onze vreugde groot toen de vader, op onze voorlaatste dag aan zee, op het raam klopte. Gelukkig was onze dochter thuis en kon zij het schoentje teruggeven. Maar de vreugde en het geluk dat het ons bracht , dat het schoentje weer terecht was... was ongelooflijk! Zelfs nu ik dit zit te typen, verschijnt er een ongelooflijke glimlach op mijn gezicht. Wat ben ik gelukkig dat het schoentje terecht is. Ongetwijfeld de ouders ook. Maar als deze gebeurtenis al zoveel geluk kan schenken, zijn we dan niet in staat om wat vaker gelukkig te zijn?

Wat maakt dat deze gebeurtenis zo een gelukkig gevoel kan geven? Gaf het ons geluk omdat we anderen konden helpen? Want we helpen misschien de hele dag door wel mensen... op het werk of thuis in ons gezin, onze ouders, broers en zussen Toch geeft het niet altijd dat gelukzalige gevoel. .Is het omdat het een gebeurtenis is met een goede afloop? Als je eigenlijk bedenkt hoe vaak iets gebeurt met goede afloop, dan sta je er toch versteld van. Je kind dat valt en er goed vanaf komt. Een operatie die goed afloopt. Of beschouwen we dat ondertussen allemaal als normaal? 

Wat zorgt er nu voor dat ultieme geluksgevoel? Is het omdat je al ontspannen bent dat een gewone gebeurtenis zoveel teweeg brengt? Is het omdat er een paar dagen tussen zaten en je niet meer zeker bent dat het nog in orde komt? Het geluksgevoel heeft een soort adrenaline waar je de hele dag op kan teren en langer misschien ook. Misschien was het geen geluksgevoel maar eerder opgewondenheid om iets. Net zoals je kind opgewonden kan zijn voor zijn of haar verjaardag. Wat is het een mooi moment van geluk geweest. Vooral het fijne gevoel dat je eraan over houdt.

Mocht je je, op dit moment, niet gelukkig voelen... Ga dan op zoek naar die kleine dingen, die je wel gelukkig maken en wees dankbaar voor die dingen. Als je bewust wordt van die paar seconden die een lach op je gezicht kunnen toveren, dan begin je er langzamerhand meer van te ontdekken en te zien. Het kan om heel kleine dingen gaan, zoals 'Wat fijn dat de zon schijnt en ik de warmte kan voelen op mijn gezicht.' of 'Wat een mooie bloem verschijnt er aan die plant.!' of 'Een heerlijk dat ik een tasje thee of koffie uit een leuke tas kan drinken.' of  'Luister naar de vogeltjes die vrolijk tjilpen.'  Ik merk voor mezelf als ik het wat moeilijker heb, dat ik gemakkelijker naar de natuur trek... onze tuin of het park. Dat ik dan de eenvoud en de schoonheid van de natuur bewonder. Dan ben ik ook dankbaar dat ik dit kan zien. Ik schrijf het ook regelmatig op in mijn dagboek. 'Dank u voor onze prachtige tuin.' ,'Dank u dat ik zoveel schoonheid  kan zien in de natuur.'

Ik weet dat ik gelukkig ben en dankbaar voor veel dingen in het leven. Je kan niet gelukkig zijn als je geen verdriet meemaakt. Je kan het ene niet ervaren zonder het andere. De hele dag door gelukkig zijn, kan in uitzonderlijke gevallen misschien, maar meestal niet. Maar gelukkige momenten als 'het teruggeven van het schoentje.' zijn belangrijk om mee te maken, om je potje veerkracht te vullen en aan te sterken voor als je het nodig hebt. Ja... het zit hem echt in de kleine dingen. We zijn soms al zoveel gelukkiger als de zon schijnt, er een leuk liedje op staat en alles vanzelf lijkt te gaan.

Ik wens je veel gelukkige momenten. Het zit hem in de kleine dingen. ;-)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.